(jednoporcjowe) czekoladowe ciasto buraczane

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby

Idealne! To ciasto jest bowiem miękkie w środku, wilgotne i mocno czekoladowe! Wytrawne wnętrze, przełamane nutką kawy rozpuszczalnej i wanilii.

  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
    1/3szkl puree z (ugotownego) buraka
    1 (małe) jajko
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki gorzkiego kakao
    2 kostki gorzkiej czekolady
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    szczypta soli
    ziarenka z 1/2 laski wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

(jednoporcjowe) czekoladowe ciasto buraczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg). W misce wymieszać mokre składniki: jajko, jogurt naturalny oraz puree z buraka. Czekoladę rozpuścić (w kąpieli wodnej) i dodać do mokrych składników. Przez chwilę ubijać trzepaczką, aby napowietrzyć masę. W osobnej, nieco większej, misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, kawę rozpuszczalną, sól oraz ziarenka wanilii. Mokre składniki połączyć z suchymi i porządnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Gotową masę przelać do kokilki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40-50 minut. Wyjąć, ostudzić i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Czekolada Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować