Galaretkowa tarta

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Wyjątkowo prosta i smaczna, uda się nawet początkującym. :) Jej przygotowanie jest trochę czasochłonne, ale głównie przez konieczność schładzania ciasta w lodówce przez godzinę.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
    pół kostki margaryny (125g)
    25g cukru
    łyżka wody
    galaretka (polecam szybko tężejącą)
    owoce z puszki lub kompotu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Galaretkowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmieszać mąkę i cukier w misce. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę, obtoczyć ją w mące. Rozcierać koniuszkami palców aż powstanie coś na kształt zacierki. Dodać wodę i wyrobić na gładkie ciasto (na początku może się wydawać zbyt mokre i lepkie, ale takie powinno być).
    Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
  • tarta przed wyrównaniem brzegów 2. Rozwałkować ciasto na oprószonym mąką blacie i wyłożyć formę do tarty (nie trzeba jej wcześniej natłuszczać). Ponakłuwać ciasto widelcem, żeby wyrósł równy spód. Ponownie schłodzić przez 30 minut.
  • brzoskwinie 3. Piec ciasto w temperaturze ok. 200 stopni przez 15 minut. W między czasie przygotować owoce (w moim przypadku brzoskwinie z puszki) i galaretkę (w przypadku galaretki szybko tężejącej należy poczekać aż spód będzie gotowy).
  • tarta brzoskwiniowa 4. Ostygnięty spód wyłożyć owocami i zalać tężejącą galaretką. Odczekać, aż galaretka całkowicie stężeje. Gotowe! :)

Porady

Ewentualny nadmiar ciasta można zużyć robiąc mini tartaletki (używając formy do tartaletek lub wyklejając ciastem zewnętrzną stronę foremek do babeczek). Jeśli mimo nakłuwania ciasto się wybrzuszy, można je po prostu odwrócić na drugą stronę. ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować