Galaretka z udek kurczaka

4.5 (186 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Lekka i łagodna galaretka drobiowa zawsze gości u mnie na święta.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • * 1 litr bulionu rosołowo-warzywnego
    * 4 udka z kurczaka gotowane
    * 1 marchewka gotowana
    * 1 puszka groszku zielonego
    * 1 listek laurowy
    * 5 ziarenek pieprzu
    * 2 ziarenka ziela angielskiego
    * 5 dag żelatyny
    * sól pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki

Galaretka z udek kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wywar z rosołu zagotowujemy z marchewką ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego oraz listkiem laurowym,gotujemy około 5 min na wolnym ogniu odstawiamy przecedzamy i wsypujemy żelatynę mieszamy cały czas łyżką aż się rozpuści.Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem Ugotowane mięso z udek obieramy kroimy nożem na kawałki razem z marchewką . Do szklanych literatek układamy po 2 łyżeczki osaczonego z zalewy zielonego groszku oraz pokrojone mięso zalać wywarem z rosołu do połowy literatek i zostawić do ostygnięcia w lodówce około 6 godzin.Po upływie tego czasu galaretkę możemy spożywać.

Porady

Podawać skropioną świeżym sokiem z cytryny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować