Frytki w glazurze z sezamem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Jeśli jesteś fanem ziemniaków i szukasz nowego pomysłu na ich przygotowanie, to na pewno zaciekawi Cię ta propozycja. Ziemniaki z sezamem i przyprawami w lekko słodkiej glazurze sprawdzą się jako samodzielna przekąska, a także jako dodatek do głównego dania.

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

    2 łyżki mąki
    1 łyżka bułki tartej
    ½ łyżeczki soli
    1 łyżka słodkiej papryki
    ½ łyżeczki ostrej papryki (lub inna ilość, wedle uznania)

    4 łyżki oleju
    2 łyżki sezamu
    2 łyżki słodkiego syropu (użyłam syropu klonowego)
    1 łyżeczka sosu sojowego
    3 łyżki ketchupu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Frytki Dania z ziemniaków

Frytki w glazurze z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierz i pokrój w kształt frytek. Zalej je wodą, zagotuj i odcedź (nie gotuj do miękkości, zdejmij z ognia w momencie zagotowania wody). Przykryj i odstaw do wystudzenia.
  • 2. Kiedy ziemniaki wystygną, wymieszaj je z mąką, bułką tartą, solą, słodką papryką i ostrą papryką.
  • 3. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj sezam, słodki syrop, sos sojowy oraz ketchup. Wymieszaj, a następnie dodaj ziemniaki. Całość smaż co jakiś czas mieszając przez około 20 minut (frytki powinny być miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz). Najlepszy efekt uzyskasz, jeśli użyjesz dużej patelni (tak, aby frytki na patelni tworzyły jedną warstwę, więc jeśli masz małą patelnię, podziel składniki na dwa razy).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Sezam Syrop klonowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować