Frittata ze szpinakiem, papryką i szynką

5 (1 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Frittata z dodatkiem świeżego szpinaku, papryki, pieczarek, szynki, sera żółtego i sałatkowego!
Pyszna propozycja na weekendowe śniadanie dla całej rodziny - jest bardzo sycąca.

Smakuje na ciepło zaraz po wyjęciu z pieca, ale także na zimno następnego dnia.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek,

    200 g szpinaku baby,

    pół czerwonej papryki,

    4 pieczarki,

    200 g szynki konserwowej,

    ząbek czosnku,

    garść starego żółtego sera,

    100 g sera sałatkowego lub fety,

    2 łyżki mleka,

    sól, pieprz,

    łyżka masła,

    szczypiorek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Frittata

Frittata ze szpinakiem, papryką i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko mieszamy z jajkami, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu.

    Na patelnię dodajemy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, szynkę konserwową także w kostkę, w plastry pieczarki - podsmażamy przez około 5 minut aż warzywa lekko zmiękną, dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek - mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy na małym ogniu przez kilka minut, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.

    Dodajemy jajka z mlekiem, posypujemy serem żółtym, pokrojonym w kostkę serem typu feta. Zostawiamy na 2minuty, a następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-18 minut (patelnię bez rączki)
    Posypujemy szczypiorkiem.

Porady

Potrzebna będzie Wam patelnia z odczepianą rączką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Papryka Szpinak Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować