Francuska zapiekanka z brukselką

0 (0 ocen)

  • 40 min

To moja propozycja z cyklu ODCZAROWUJEMY BRUKSELKĘ. Ciekawe i efektowne przygotowanie brukselki sprawi, że każdemu będzie smakowała.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    brukselka 200 g
    szynka surowa - 5 plastrów
    pomidory - 2 sztuki

    składnik podstawowy dodatkowy:
    ciasto francuskie - 1 opakowanie

    składniki robocze:
    masło 80 g
    bułka tarta
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka cukru
    sól, pieprz, zioła do zapiekanek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Francuska zapiekanka z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie brukselki 1. Brukselkę obrać z zewnętrznych brzydkich liści, a jej głąb naciąć na krzyżyk, aby mogła się równomiernie ugotować. Przed ugotowaniem brukselkę zalać bardzo zimną wodą i pozostawić na godzinę.
    Następnie brukselkę gotować przez 5 minut w osolonej wodzie z 1 łyżeczką cukru. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do schłodzenia.
  • 2. Brukselki przekroić na połówki jeżeli były małe lub w grube plastry jeżeli były bardzo duże. Pomidory pokroić w plastry.
  • 3. Masło roztopić, dodać rozgnieciony czosnek i smażyć na małym ogniu ok 3 minut.
  • 4. Ciasto francuskie pokroić na 5 równych części a każdą z tych części złożyć na pół i ułożyć na natłuszczonej blasze. Na każdy kawałek ciasta włożyć plasterek surowej szynki, plasterki pomidora i brukselkę. Ciastka polać roztopionym masłem, posypać bułką tartką, ziołami, pieprzem i solą.
  • 5. Ciastka wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 20 minut.

Porady

Zapiekankę podawać na ciepło z ulubionym sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować