Francuski misz-masz a'la pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.piersi z kurczaka oraz cebule kroimy w kostke . Podsmażamy na niewielkiej ilosci oleju Dodajemy sól , pieprz według uznania . W miedzyczasie zagotowujemy wode z odrobina soli i parzymy brokuł ( 4-5 min )
Do kurczaka dodajemy fasole oraz pomidory. Dusimy do odparowania wody i dodajemy przyprawe do tarty bolońskiej. W osobnym naczyniu mieszamy śmietane , sól, pieprz i gałkę muszkatałową. Kiedy wszystko mamy gotowe rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto francuskie wykładamy na uprzednio wysmarowana olejem forme do tarty , nakłuwamy widelcem, obciążamy i pieczemy ok 25 min. Po tym czasie wyjmujemy, zdejmujemy obciązenie, ugniatamy widelcem ( gdyz zbierze sie powietrze ) i władamy o piekarnika na kolejne 5 min.
Kiedy ciasto bedzie gotowe , wyjmujemy i nakładamy sos śmietanowy. na to dajemy farsz z kury i warzyw...układamy kulki sera...według uznania i pomiedzy nie kładziemy reszte ciasta francuskiego pocietego w paski. Ciasto smarujemy rozbełconym jajkiem i .... do pieca.
180 stopni 30 min. Pyszne !!! Smacznego
Komentarze