Pizza Misz masz

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Wtedy kiedy masz wszystkiego po trochu w lodówcę powstają najlepsze rzeczy. Taka spontaniczna pizza z tego co miałam pod ręką. Smak nas zaskoczył bo połączenie ananasa i ogórka kiszonego wbrew pozorom jest pyszne.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki oleju
    ¼ łyżeczki soli
    ¼ łyżeczki cukru
    0,5 szklanki letniej wody
    20 świeżych drożdży

    Dodatki:
    3 łyżki passaty pomidorowej
    Oregano
    100 g fileta z kurczaka
    Przyprawa do gyrosa
    5 plastrów salami z posypką parmezanową
    7 pieczarek
    7 kulek mini mozzarelli
    15 zielonych oliwek
    1 duży ogórek kiszony
    1 plaster ananasa z puszki
    50 g sera feta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza misz masz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier. Wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy w misce na 40 minut aby ciasto wyrosło. Miskę przykrywamy suchą ściereczką.
    Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek o średnicy 25-30 cm. Wierzch ciasta smarujemy passatą pomidorową i obsypujemy oregano. Na cieście rozkładamy dodatki: przesmażonego w przyprawie do grosa kawałki kurczaka, plastry pieczarek, salami, kulki mozzarelli, plastry ogórka kiszonego, ananasa pokrojonego w kosteczkę, plasterki zielonych oliwek, kostki sera feta. Całość zapiekamy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 10-12 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować