W tej zapiekance znalazło się wszystko co tylko mogło być w lodówce, kolorowa, pożywna i apetyczna, łatwa do zrobienia, dla wielbicieli warzyw i makaronów, to propozycja na smaczny obiad.
30 min
Składniki:
30 dag makaronu świderki
1 mała cukinia
½ pora
4-5 sztuk pieczarek
Kilka różyczek brokułu
1 czerwona papryka
4 sztuki suszonych pomidorów w zalewie olejowej
20 dag dowolnej wędliny
3 łyżki klarowanego masła
1 kulka sera mozzarella
½ krążka sera camembert
10 dag sera gouda
1 szklanka słodkiej 12% śmietany
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
2.Pieczarki, cukinię, por, pokroić w kostkę lub plasterki , tak samo wędlinę , na patelni rozgrzać masło, dodać warzywa z wędliną dusić do miękkości , doprawić w trakcie solą oraz pieprzem, gotowe miękkie warzywa,
3.wymieszać z makaronem oraz słodką śmietanką, dodać pokrojone drobno suszone pomidory, zblanszowanego brokuła,
4. oraz starty na tarce ser mozzarella oraz gouda, oraz pokrojony na plastry camembert.
5.Wyłożyć makaron do naczynia żaroodpornego , wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiec 15 minut-aż ser się rozpuści, podawać gorące danie.
Komentarze