Francuska rolada z pieczarkami i indykiem

5 (175 ocen)

Elegancka przystawka, smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Na ciepło warto ją podać z filiżanką czerwonego barszczu.

Składniki:

  • NA DWIE ROLADY:
    2 opakowania ciasta francuskiego po 275 g
    1 cebula
    50 dag pieczarek
    50 dag mięsa mielonego z indyka
    1 duże jajko + 1 białko
    3-4 łyżki bułki tartej
    1-2 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Francuska rolada z pieczarkami i indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, drobno pokroić.
    Pieczarki oczyścić, pokroić na małe kawałki.
    Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę.
    Dodać pieczarki, smażyć do odparowania płynu.
    Dodać mięso mielone, obsmażyć je rozdrabniając łyżką.
    Przełożyć do miski, ostudzić, dodać jajko, białko i bułkę tartą, przyprawić do smaku i wymieszać (bez wyrabiania).
  • Zwijanie rolady 2. Ciasto francuskie rozwinąć, równą warstwą rozłożyć farsz, zostawiając trzy brzegi wolne.
    Zwinąć wzdłuż krótszego boku tworząc dwie rolady.
    Końcówki ciasta podwinąć i skleić, rolady ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia szwem pod spód.
  • Upieczone rolady 3. Żółtko roztrzepać z mlekiem, posmarować wierzch ciasta i kilkakrotnie ukośnie go naciąć.
    Piec w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem przez około 40 minut.
    Gdyby za mocno zaczęła się rumienić, przykryć papierem do pieczenia.

Porady

Ciasto francuskie, rolada, pieczarki, mięso mielone, indyk,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować