Flaki z serduszek i żołądków

4.49 (175 ocen)

Troszkę inna wersja flaków ale też smaczna. Mojej rodzinie zasmakowały. Polecam.

Składniki:

  • - 1 kg serduszek drobiowych
    - 1 kg żołądków drobiowych
    - 2 liście laurowe
    - 6 ziaren ziela angielskiego
    - 10 ziaren pieprzu
    - włoszczyzna: natka pietruszki, selera, por
    - 1 duży korzeń pietruszki
    - 1 duży korzeń selera
    - 3 duże marchewki
    - 1 średnia cebula
    - sól, pieprz
    - ostra mielona papryka
    - ok. 2 łyżki majeranku
    - 3 łyżki masła
    - 3 łyżki mąki
    - olej.
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaki z serduszek i żołądków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serduszka i żołądki myjemy i oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy ok.3,5 litrami wody. Zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, włoszczyznę i wsypujemy 1 łyżkę soli. Gotujemy ok. 15 minut.
  • 2. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę dodajemy do zupy. Cebulę obieramy, siekamy, przesmażamy na oleju i także dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości.
  • 3. Mąkę rumienimy na maśle. Dodajemy do flaków. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą i majerankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować