Flaki wołowe à la Arnold

0 (0 ocen)

dobra na kaca

Składniki:

  • 3 litry wody
    2 kostki bulionu warzywnego
    1½ kg flaczków wołowych (koperty)
    300-500 g kości wieprzowych na zupę (np. z ogona)
    4-5 marchewek
    1 por
    ½ selera (ok. 300-400 g)
    1 cebula
    2 listki laurowe
    6 ziaren ziela angielskiego
    4-5 ziaren pieprzu
    Składniki na dosmaczenie:
    ½ litra wody
    8 łyżek mąki
    2 łyżki słodkiej papryki w proszku
    1 łyżka ostrej papryki w proszku
    3 łyżki bulionu warzywnego (instant)
    1 łyżka pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżka przyprawy kuchennej „Vegeta”
    1 łyżka przyprawy w płynie „Maggi”
    4 łyżki majeranku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaki wołowe à la arnold - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie wstępne flaków:
    Flaczki starannie umyć i natrzeć solą. Włożyć do gotującej się wody i gotować na średnim ogniu przez 15-20 minut. Proces powtórzyć 2 - 3-krotnie. Następnie wyjąc je z wody i ostudzić, a wodę wylać. Flaczki pokrajać na cienkie paski.

    Przyrządzenie:
    Do dużego garnka nalać 3 litry zimnej wody, dodać marchew, por, seler, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, 2 kostki bulionu warzywnego, kość na zupę i pokrajane flaczki. Gdy warzywa są miękkie wyjąć je na talerz, por wyrzucić, a marchew, cebulę i seler dokładnie rozdrobnić widelcem i odstawić na bok. Flaczki gotować dalej. Gdy są miękkie, dodać uprzednio rozdrobnione warzywa.

    Dosmaczenie:
    Do ½ litra zimnej wody dodać 8 łyżek mąki, dokładnie rozmieszać i zagęścić flaczki. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć piec; pozostałymi składnikami doprawić do smaku.

Porady

Serwować na gorąco z pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować