Flaki wołowe à la Arnold

  • wyświetlono: 751 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

dobra na kaca

Składniki

3 litry wody
2 kostki bulionu warzywnego
1½ kg flaczków wołowych (koperty)
300-500 g kości wieprzowych na zupę (np. z ogona)
4-5 marchewek
1 por
½ selera (ok. 300-400 g)
1 cebula
2 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
4-5 ziaren pieprzu
Składniki na dosmaczenie:
½ litra wody
8 łyżek mąki
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
1 łyżka ostrej papryki w proszku
3 łyżki bulionu warzywnego (instant)
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka przyprawy kuchennej „Vegeta”
1 łyżka przyprawy w płynie „Maggi”
4 łyżki majeranku

Sposób przygotowania przepisu:

Flaki wołowe à la Arnold

  • 1. Przygotowanie wstępne flaków:
    Flaczki starannie umyć i natrzeć solą. Włożyć do gotującej się wody i gotować na średnim ogniu przez 15-20 minut. Proces powtórzyć 2 - 3-krotnie. Następnie wyjąc je z wody i ostudzić, a wodę wylać. Flaczki pokrajać na cienkie paski.

    Przyrządzenie:
    Do dużego garnka nalać 3 litry zimnej wody, dodać marchew, por, seler, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, 2 kostki bulionu warzywnego, kość na zupę i pokrajane flaczki. Gdy warzywa są miękkie wyjąć je na talerz, por wyrzucić, a marchew, cebulę i seler dokładnie rozdrobnić widelcem i odstawić na bok. Flaczki gotować dalej. Gdy są miękkie, dodać uprzednio rozdrobnione warzywa.

    Dosmaczenie:
    Do ½ litra zimnej wody dodać 8 łyżek mąki, dokładnie rozmieszać i zagęścić flaczki. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć piec; pozostałymi składnikami doprawić do smaku.

Porady

Serwować na gorąco z pieczywem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchnia

Komentarze

Podobne przepisy

flaki wołowe I

Dodane przez: Agiatis

Flaki wołowe gotowane w rosole

Czasem gotuję flaczki w większej...

Patatas à la riojana

Dodane przez: rzelkazag

Patatas à la riojana

Pyszna i pożywna zupka z dodatkiem...

Grzybowa à la flaczki

Dodane przez: RedakcjaPP

Grzybowa à la flaczki

Tę zupę często gotuję w poście....

Flaki

Dodane przez: Paulina11.03

Flaki wołowe z mięsem

Uwielbia je cała moja rodzina...

Barszcz à la ukraiński

Dodane przez: RedakcjaPP

Barszcz à la ukraiński

Staram się gotować zdrowe, pożywne...

Zupa „na gwoździu” à la żurek

Dodane przez: RedakcjaPP

Zupa „na gwoździu” à la żurek

Zajmuję się domem, oczekuję dziecka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE