3 litry wody
2 kostki bulionu warzywnego
1½ kg flaczków wołowych (koperty)
300-500 g kości wieprzowych na zupę (np. z ogona)
4-5 marchewek
1 por
½ selera (ok. 300-400 g)
1 cebula
2 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
4-5 ziaren pieprzu
Składniki na dosmaczenie:
½ litra wody
8 łyżek mąki
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
1 łyżka ostrej papryki w proszku
3 łyżki bulionu warzywnego (instant)
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka przyprawy kuchennej „Vegeta”
1 łyżka przyprawy w płynie „Maggi”
4 łyżki majeranku
Flaki wołowe à la arnold - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie wstępne flaków:
Flaczki starannie umyć i natrzeć solą. Włożyć do gotującej się wody i gotować na średnim ogniu przez 15-20 minut. Proces powtórzyć 2 - 3-krotnie. Następnie wyjąc je z wody i ostudzić, a wodę wylać. Flaczki pokrajać na cienkie paski.
Przyrządzenie:
Do dużego garnka nalać 3 litry zimnej wody, dodać marchew, por, seler, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, 2 kostki bulionu warzywnego, kość na zupę i pokrajane flaczki. Gdy warzywa są miękkie wyjąć je na talerz, por wyrzucić, a marchew, cebulę i seler dokładnie rozdrobnić widelcem i odstawić na bok. Flaczki gotować dalej. Gdy są miękkie, dodać uprzednio rozdrobnione warzywa.
Dosmaczenie:
Do ½ litra zimnej wody dodać 8 łyżek mąki, dokładnie rozmieszać i zagęścić flaczki. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć piec; pozostałymi składnikami doprawić do smaku.
Komentarze