Flaki wołowe à la Karlik

  • wyświetlono: 189 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Podawać z pieczywem. Przepis otrzymałem SMS-em od mojego kolegi Karola tuż przd jego nagłym zgonem.

Składniki

1 kg flaczków wołowych (koperty)
1 duża cebula
sól
ziele angielskie
marchew
seler
por
papryka mielona (słodka)
pieprz
gałka muszkatołowa
imbir lub przyprawa do flaczków
rosół (z kostki lub wywar z kości)
2 łyżki stołowe oleju

Sposób przygotowania przepisu:

Flaki wołowe à la Karlik

  • 1. Flaczki oczyścić, umyć i zagotować. Czynność powtórzyć dwa lub trzy razy. Włożyć do czystej wody, dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, osolić i ugotować do miękkości. W międzyczasie rozgrzać olej, włożyć pokrajany por, marchew i cebulę. Chwilę podsmażyć i zalać rosołem lub wywarem. Do gotującego się wywaru dodać pokrajany w kostkę seler, całość gotować aż warzywa będą miękkie (5-10 minut). Odstawić na bok płyty i przyprawić przyprawami do smaku. Flaki odcedzić. Pokroić w paseczki i włożyć do gorącego wywaru. Podawać z pieczywem.

Porady

Ilość składników dodajemy według własnego uznania i smaku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchnia

Komentarze

Podobne przepisy

Patatas à la riojana

Dodane przez: rzelkazag

Patatas à la riojana

Pyszna i pożywna zupka z dodatkiem...

Grzybowa à la flaczki

Dodane przez: RedakcjaPP

Grzybowa à la flaczki

Tę zupę często gotuję w poście....

Flaki

Dodane przez: Paulina11.03

Flaki wołowe z mięsem

Uwielbia je cała moja rodzina...

Barszcz à la ukraiński

Dodane przez: RedakcjaPP

Barszcz à la ukraiński

Staram się gotować zdrowe, pożywne...

Zupa „na gwoździu” à la żurek

Dodane przez: RedakcjaPP

Zupa „na gwoździu” à la żurek

Zajmuję się domem, oczekuję dziecka...

Flaki.

Dodane przez: Aga72

Flaki

Dziś szału nie ma, bo tylko flaczki,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE