Flaczki z boczniaka

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Polecam proste i szybkie w wykonaniu danie jednogarnkowe

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki
    1. 1 kg boczniaka,
    2. marchew 5 szt.,
    3. korzeń pietruszki 2 szt.,
    4. mąka pszenna tortowa 3 łyżki,
    5. margaryna zwykła 2 łyżki,
    6.masło 2 łyżki ,
    7. majeranek 2 łyżki
    8. przyprawa do flaków 2 szt,
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Flaczki z boczniaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • boczniak 1. 1. Ugotować wywar z włoszczyzny razem z przyprawą do flaków , , po 20 minutach dodać umyte , pokrojone w paski boczniaki i gotować jeszcze około 40 minut.
    2. Gdy boczniaki i będą miękkie , dodajemy zasmażkę z tłuszczu i mąki , dla mniej wprawnych gospodyń proponuje przetrzeć zasmażkę przez sitko , nie będzie grudek.
    3. Dodajemy majeranek.
    4. Doprawić według uznania

Porady

Ilośc wywaru zależy od tego dla ilu osób będziemy przyrządzać flaczki. Zasmażkę możemy też zrobić z innej proporcji mąki i masła zależy od upodobań czy flaki mają być gęste czy rzadkie. Masło podkreśla smak potrawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Boczniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować