Fiołkowo - waniliowa kostka

0 (0 ocen)

Pyszne ciacho z wykorzystaniem fiołkowo -waniliowego cukru i świeżych fiołków

Składniki:

  • BISZKOPT :
    5 jajek ( M )
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki mąki pszennej typ 500
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/3 szk cukru
    4 łyżki cukru fiołkowo - waniliowego
    1 garść płatków fiołka

    MASA :
    750 ml mleka 3/2
    6 łyżek cukru fiołkowo - waniliowego
    3 łyżki mąki pszennej typ 500
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 żółtka
    400 g miękkiego masła lub margaryny
    odrobina fioletowego barwnika spożywczego

    DODATKOWO :
    2 galaretki jagodowe lub owoce leśne
    800 ml przegotowanej gorącej wody
    cukier fiołkowo - waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Fiołkowo - waniliowa kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT :
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z cukrem i cukrem fiołkowo - waniliowym.
    Następnie dodawać po jednym żółtku i gdy piana połączy się z żółtkami dodawać małymi porcjami obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
    I tu należy zmniejszyć obroty do minimum.
    Na koniec wsypać płatki fiołka i delikatnie wymieszać szpatułką.
    Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 23 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec biszkopt w temperaturze 160 stopni przez 35 minut.
    Upieczony biszkopt wystudzić i przeciąć na dwa placki ( u mnie dół znacząco grubszy ).
  • 2.
    MASA :
    Do garnka wlać część mleka i zagotować.
    W pozostałym mleku wymieszać wszystkie pozostałe składniki i do gotującego się mleka wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować aż masa zgęstnieje.
    Garnek zakryć folią spożywczą i budyń wystudzić.
    Gdy wystygnie w misce utrzeć masło i nadal ucierając dodawać porcje budyniu.
    Mieszać aż wszystko się połączy.
  • 3. GALARETKA :
    Galaretki rozpuścić w gorącej i przegotowanej wodzie i wystudzić.
    Wstawić do lodówki aby się lekko ścięła.
    Jednak powinna być jeszcze płynna.
  • 4.
    PRZEŁOŻENIE :
    Grubszy placek włożyć do blaszki, w którym biszkopt się piekł i wcześniej włożyć z powrotem papier ( dzięki papierowi ciasto będzie nam łatwiej wyjąć ).
    Biszkopt nasączyć ulubionym płynem ( np. woda z sokiem z cytryny ).
    Na biszkopt wyłożyć część masy a potem zakryć drugim plackiem.
    Znowu wyłożyć masę ale już nie równać powierzchni ale robiąc nierówności ( najlepiej użyć łyżki ).
    Na masę wyłożyć tężejącą galaretkę, najpierw we wgłębienia a potem już wylać resztę ale robić to delikatnie.
    Blaszkę wstawić do lodówki aby galaretka się ścięła.
    Najlepiej niech ciasto się chłodzi całą noc.
    Przed podaniem pokroić ciasto w kostkę i posypać cukrem fiołkowo - waniliowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwiaty jadalne Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować