Filet ze szpinakiem w cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To bardzo smaczne danie i dodatkowo pięknie się prezentuje. Smak ciasta francuskiego doskonale łączy się ze szpinakiem i mięskiem drobiowym. Polecam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 duży płat ciasta francuskiego lub dwa pojedyncze
    1 podwójny filet z kurczaka
    opakowanie szpinaku rozdrobnionego
    10 dag. sera koziego
    pół opakowania sera fetta
    2 ząbki czosnku
    sól. pieprz do smaku
    przyprawa do kurczaka
    2 łyżki oleju
    1 łyżka oliwy
    1 cebula
    pasta z suszonych pomidorów ( nie musi być)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet ze szpinakiem w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-164wbwy 1.
    Mięso płuczemy, każdy płat odchudzamy, czyli kroimy w poprzek na cieńszy. Mamy cztery kawałki kurczaka. Do miseczki dodajemy połowę przyprawy do kurczaka dodajemy 1 łyżkę oliwy, mieszamy. Taką marynatą nacieramy kurczaka i zostawiamy przynajmniej na 3-4 godziny.

    Przygotowujemy szpinak:


    Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy cebulę,smażymy na małym ogniu , aż będzie złocista, mieszamy od czasu do czasu.

    Do cebulki dodajemy odciśnięty szpinak doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokruszony ser, czosnek. Chwilę smażymy.

    Mięso drobiowe obsmażamy na 1 łyżce oliwy, lekko, delikatnie do ścięcia.


    Płaty ciasta francuskiego dzielimy na cztery kawałki. Każdy smarujemy pastą z pomidorów, na każdy kładziemy kawałek filetu drobiowego . Na filet dużo szpinaku, na wierzch pasek sera.

    Z prawej i lewej strony ciasta nacinamy paski szerokości 4-5 cm. Tył i przód szerokie. Zawijamy najpierw przód i tył na farsz, następnie pasek z jednej i pasek z drugiej . Robimy przeplatankę na tzw. mumię.
  • image-0bjg6px 2. Ciasto smarujemy rozmąconym jakiem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 1 godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.54 (279 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Łosoś ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim

To może cię zainteresować