To bardzo smaczne danie i dodatkowo pięknie się prezentuje. Smak ciasta francuskiego doskonale łączy się ze szpinakiem i mięskiem drobiowym. Polecam.
1 godz. 30 min
Składniki:
1 duży płat ciasta francuskiego lub dwa pojedyncze
1 podwójny filet z kurczaka
opakowanie szpinaku rozdrobnionego
10 dag. sera koziego
pół opakowania sera fetta
2 ząbki czosnku
sól. pieprz do smaku
przyprawa do kurczaka
2 łyżki oleju
1 łyżka oliwy
1 cebula
pasta z suszonych pomidorów ( nie musi być)
Filet ze szpinakiem w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mięso płuczemy, każdy płat odchudzamy, czyli kroimy w poprzek na cieńszy. Mamy cztery kawałki kurczaka. Do miseczki dodajemy połowę przyprawy do kurczaka dodajemy 1 łyżkę oliwy, mieszamy. Taką marynatą nacieramy kurczaka i zostawiamy przynajmniej na 3-4 godziny.
Przygotowujemy szpinak:
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy cebulę,smażymy na małym ogniu , aż będzie złocista, mieszamy od czasu do czasu.
Do cebulki dodajemy odciśnięty szpinak doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokruszony ser, czosnek. Chwilę smażymy.
Mięso drobiowe obsmażamy na 1 łyżce oliwy, lekko, delikatnie do ścięcia.
Płaty ciasta francuskiego dzielimy na cztery kawałki. Każdy smarujemy pastą z pomidorów, na każdy kładziemy kawałek filetu drobiowego . Na filet dużo szpinaku, na wierzch pasek sera.
Z prawej i lewej strony ciasta nacinamy paski szerokości 4-5 cm. Tył i przód szerokie. Zawijamy najpierw przód i tył na farsz, następnie pasek z jednej i pasek z drugiej . Robimy przeplatankę na tzw. mumię.
2.Ciasto smarujemy rozmąconym jakiem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 1 godzinę.
Komentarze