Ciasto Fiona

0 (0 ocen)

  • 60 min

Słodko - winna delikatna w smaku, Cieszy oko swoim wyglądem, a podniebienie smakiem.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 duże opakowanie biszkoptów okrągłych.

    Masa budyniowa:

    900 ml malinowego soku Kubuś lub innego w takim kolorze
    3 budynie malinowe z cukrem

    Masa śmietanowa:

    500 ml kremówki (30 lub 36%)
    1 łyżka cukru pudru
    2 galaretki malinowe
    1 fix do ubijania śmietany


    Dodatkowo:

    2 opakowania malinowych Delicji
    1 galaretka malinowa na wierzch ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto fiona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-294dt3m 1. Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym i układamy biszkopty.

    Przygotowujemy masę budyniową.  Budyń mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki.

    Budyń lekko ostudzamy, ale jeszcze w miarę ciepły wylewamy na biszkopty i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    Dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. galaretka powinna być lekko tężejąca.

    Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fix wymieszany z cukrem . Do ubitej śmietany dodajemy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników.

    Na zastygniętym budyniu układamy Delicje, a na nie delikatnie przez łyżkę wylewamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki aż stężeje.

    Podczas kiedy ciast się chłodzi rozpuszczamy kolejną galaretkę w 300 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta.

Porady

Ciasto wstawiamy do lodówki i najlepiej niech sobie postoi długo, by wszystko dobrze stężało. Czasami nie jest to możliwe!!!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować