Filet z kurczaka zapiekany z prażoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, powinno nam wyjść ok. 4 większych kawałków z podwójnego fileta (możemy je również rozbić na mniejsze kawałki, czynimy to wg uznania). Następnie rozbijamy mięso delikatnie tłuczkiem owiniętym w folię. Łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, mieszamy, po czym posypujemy delikatnie mięso z obu stron i odkładamy na chwilę do lodówki, przykrywając folią spożywczą.
2.Na talerz wlewamy olej. Stronę, która będzie na wierzchu moczymy w oleju. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy mięso suchym do dołu, wierzch posypujemy obficie prażoną cebulką. To samo robimy z pozostałymi kawałkami mięsa. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Filet doskonale smakuje z frytkami i sałatką.
Komentarze