FILET Z KURCZAKA W SOSIE TRUSKAWKOWYM

4.5 (143 ocen)

  • 2 godz.

Trochę inna odsłona truskawek :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 1 podwójna pierś z kurczaka
    - 2 szkl truskawek
    - 1 ząbek czosnku
    - sok z 1 cytryny
    - 1 łyżka miodu
    - łyżeczka mielonego kminku
    - szczypta bazylii
    - sól morska, pieprz
    - oliwa
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z kurczaka w sosie truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-195yf0e 1. Truskawki blendujemy razem z czosnkiem, miodem, sokiem z cytryny, kminkiem, solą i pieprzem
  • image-27uwtx6 2. Pierś z kurczaka, umytą i osuszoną kroimy wzdłuż na cieńsze filety. Wkładamy do przygotowanej marynaty z truskawek, wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
  • image-29hbe1f 3. Po godzinie wyjmujemy filety z marynaty i dobrze je osuszamy. Następnie smażymy je na rozgrzanej oliwie.
  • image-0gkkg0x 4. Po usmażeniu filety kroimy w grubsze paseczki, układamy na talerzu, na liściu zielonej sałaty. Marynatę z kurczaka podgrzewamy około 5 min, doprawiamy do smaku. Gorącym sosem polewamy pokrojoną pierś. Podajemy np z gotowanymi ziemniaczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować