Faworki z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników wyrobic dość luźne ciasto, jednolite i gładkie ( takie jak na pierogi). Wybijać wałkiem około 15 min aż na powierzchni ciasta powstaną pęcherzyki powietrza.
2.Ciasto przykryć ściereczką, aby nie wysychało i sukcesywnie rozwałkowywać na niewielkie placki o grubości około 1,5 mm. Wykrawac paski ciasta 3-4 cm szerokości i 12-14 cm długości. W środku paska zrobić nacięcie i przewinąć jeden jego koniec.
3.W szerokim płaskim rondlu rozgrzać smalec i wrzucić kaawałek cienko rozwałkowanego ciasta na gorący tłuszcz. Gdy zarumieni sie i wypłynie na powierzchnię, można smażyć faworki.
4.Faworki wkładać do rondla, aby swobodnie pływały w tłuszczu, i rumienic z obu stron. Następnie wyjąć, osączyć i posypać cukrem pudrem.
Porady
Jeżeli do pojemnika z cukrem pudrem włoży się na tydzień laskę wanilii, cukier przejdzie jej aromatem, a faworki będą jeszcze smaczniejsze. :D
Komentarze