FAWORKI Z ORZECHAMI

0 (0 ocen)

Przepyszne ciastka, które robię na każde przyjęcie.

Składniki:

  • SKŁADNIKI (na 6 porcji):
    1 kg smalcu
    1/2 szklanki cukru pudru
    CIASTO:
    1 szklanka mąki
    1/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych
    3 żółtka
    1/2 łyżki margaryny
    1 łyżka śmietany kremówki
    1/2 kieliszka rumu
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrobic dość luźne ciasto, jednolite i gładkie ( takie jak na pierogi). Wybijać wałkiem około 15 min aż na powierzchni ciasta powstaną pęcherzyki powietrza.
  • 2. Ciasto przykryć ściereczką, aby nie wysychało i sukcesywnie rozwałkowywać na niewielkie placki o grubości około 1,5 mm. Wykrawac paski ciasta 3-4 cm szerokości i 12-14 cm długości. W środku paska zrobić nacięcie i przewinąć jeden jego koniec.
  • 3. W szerokim płaskim rondlu rozgrzać smalec i wrzucić kaawałek cienko rozwałkowanego ciasta na gorący tłuszcz. Gdy zarumieni sie i wypłynie na powierzchnię, można smażyć faworki.
  • 4. Faworki wkładać do rondla, aby swobodnie pływały w tłuszczu, i rumienic z obu stron. Następnie wyjąć, osączyć i posypać cukrem pudrem.

Porady

Jeżeli do pojemnika z cukrem pudrem włoży się na tydzień laskę wanilii, cukier przejdzie jej aromatem, a faworki będą jeszcze smaczniejsze. :D

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować