SKŁADNIKI (na 4 porcje):
1 szklanka mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
8 dag cukru pudru
2 dag mąki kukurydzianej
2 żółtka
20 dag mrożonego ciasta francuskiego
14 dag masła
12 dag cukru
12 dag zmielonych migdałów
6-7 mandarynek.
Tarta mandarynkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Żółtko ubić z 1/2 cukru pudru, wymieszać z 1/2 mąki, wlać mleko, nie przerywając ubijania. Podgrzewać na małym ogniu do pierwszych bąbelków, mieszając.
2.Formę wysmarować 1 łyżka masła, posypać resztą cukru pudru. Masło , cukier, migdały i żółtko utrzeć, wymieszać z resztą mąki, połączyć z kremem. Mandarynki obrać, podzielić, cząstki pozbawić osłonek.
3.Ciasto francuskie rozmrozić, rozwałkować. Wyłożyć nim formę, rozsmarować krem, ułożyć mandarynki. Tartę piec 30 min. w temperaturze 210 C.
Porady
Filetując mandarynki należy pamiętać o bardzo dokładnym usunięciu białej skórki, która ma gorzki smak.
Komentarze