TARTA MANDARYNKOWA

0 (0 ocen)

elegancki wypiek, który uświetni każdą wizytę.

Składniki:

  • SKŁADNIKI (na 4 porcje):
    1 szklanka mleka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    8 dag cukru pudru
    2 dag mąki kukurydzianej
    2 żółtka
    20 dag mrożonego ciasta francuskiego
    14 dag masła
    12 dag cukru
    12 dag zmielonych migdałów
    6-7 mandarynek.

Tarta mandarynkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Żółtko ubić z 1/2 cukru pudru, wymieszać z 1/2 mąki, wlać mleko, nie przerywając ubijania. Podgrzewać na małym ogniu do pierwszych bąbelków, mieszając.
  • 2. Formę wysmarować 1 łyżka masła, posypać resztą cukru pudru. Masło , cukier, migdały i żółtko utrzeć, wymieszać z resztą mąki, połączyć z kremem. Mandarynki obrać, podzielić, cząstki pozbawić osłonek.
  • 3. Ciasto francuskie rozmrozić, rozwałkować. Wyłożyć nim formę, rozsmarować krem, ułożyć mandarynki. Tartę piec 30 min. w temperaturze 210 C.

Porady

Filetując mandarynki należy pamiętać o bardzo dokładnym usunięciu białej skórki, która ma gorzki smak.

Komentarze

Podobne przepisy