Faworki pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagniatam ciasto z podanych składników.
Następnie schładzam je w lodowce przez około jedną godzinę.
Po tym czasie wyjmuje ciasto na stolnicę i uderzam w nie przez
około 10 min tłuczkiem do mięsa lub wałkiem. Można także przepościć ciasto przez maszynkę aby je odpowiednio napowietrzyć.
2.Gdy po przekrojeniu ciasta na pół zobaczę małe pęcherzyki powietrza to znaczy że ciasto
wystarczająco się napowietrzyło. Starałam się żeby były widoczne pęcherzyki powietrza na zdjęciach ;)
3. Następnie już krotko zarabiam ciasto i wałkuje na grubość 2 mm.
4. Wycinam paseczki, przeplatam i układam na blaszce do pieczenia.
Piekę w 180 stopniach przez 10 min. Wyjmuje i posypuje cukrem pudrem. Ja piekłam z podwójnej porcji, jedne mniejsze a drugie większe faworki co widać na zdjęciach :)
Smacznego !!!
Komentarze