Faworki Pieczone

0 (0 ocen)

Pyszny chruścik z piekarnika, a smakuje jak ten z tłuszczu !

Składniki:

  • Składniki na 2 blachy :
    1,5 szklanki mąki pszennej
    3 żółtka
    3 kopiaste łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
    aromat waniliowy
    50 gramów stopionego, schłodzonego masła
    2-3 łyżki cukru
    szczypta soli
    cukier puder do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0vscupi 1. Zagniatam ciasto z podanych składników.
    Następnie schładzam je w lodowce przez około jedną godzinę.
    Po tym czasie wyjmuje ciasto na stolnicę i uderzam w nie przez
    około 10 min tłuczkiem do mięsa lub wałkiem. Można także przepościć ciasto przez maszynkę aby je odpowiednio napowietrzyć.
  • image-0sjo91k 2. Gdy po przekrojeniu ciasta na pół zobaczę małe pęcherzyki powietrza to znaczy że ciasto
    wystarczająco się napowietrzyło. Starałam się żeby były widoczne pęcherzyki powietrza na zdjęciach ;)
  • image-27hp6a5 3. Następnie już krotko zarabiam ciasto i wałkuje na grubość 2 mm.
  • image-02gkott 4. Wycinam paseczki, przeplatam i układam na blaszce do pieczenia.
    Piekę w 180 stopniach przez 10 min. Wyjmuje i posypuje cukrem pudrem. Ja piekłam z podwójnej porcji, jedne mniejsze a drugie większe faworki co widać na zdjęciach :)
    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować