Faworki nie tylko na tłusty czwartek ;-)

0 (0 ocen)

  • 45 min

Grube, puszyste i wilgotne w środku faworki. Kto powiedział że nadają się tylko na tłusty czwartek? Równie dobrze mogą być pyszną przekąską na codzień, lub deserem po romantycznej kolacji :)

  • 45 min

Składniki:

  • Na około 50 faworków:
    -5 szklanek mąki
    -5 żółtek
    -6 łyżek śmietany 18%
    -2 małe łyżeczki spirytusu
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -szczypta soli
    -500 g smalcu
    -250 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki nie tylko na tłusty czwartek ;-) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makę łączymy ze śmietaną. Dodajemy żółtka, spirytus, sól i proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto.
  • 2. Ciasto dzielimy na 3 równe części i rozwałkowujemy je na grubość około 3-4 mm.
  • 3. Z ciasta wykrawamy prostokąty. Następnie na samym środku robimy nożem lekkie nacięcie i przekładamy przez nie dół ciasta do góry.
  • 4. Smalec rozpuszczamy i rozgrzewamy na głębokiej teflonowej patelni. Na rozgrzany smalec wrzucamy faworki i smażymy po ok 1 minucie z każdej strony.
  • 5. Faworki wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu, układamy na talerzu i obficie posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować