FASZEROWANA PIERŚ Z KURCZAKA Z TALARKAMI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Danie wygląda bardzo wykwintnie a jego ogromną zaletą jest bardzo proste wykonanie. Jest w sam raz na niedzielny rodzinny obiad lub jako danie na niejedną imprezę.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Filet z kurczaka,
    Ziemniaki,
    3 ząbki czosnku,
    Natka pietruszki,
    Szynka szwarcdzwaldzka,
    Suszone pomidory,
    Oliwa z oliwek,
    Zioła: rozmaryn, bazylia, oregano, zioła prowansalskie.
    Sól, pieprz (może być ziołowy),
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowana pierś z kurczaka z talarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zamarynowane mięso przygotowane do pieczenia. 1. PRZYGOTOWANIE MIĘSA:
    1. Fileta oczyszczamy i osuszamy. Następnie nacinamy fileta z boku, ale nie przecinamy tak, aby można było włożyć 1 plaster szynki oraz posiekane suszone pomidory .
    2. Mięso wkładamy na 1 - 2 godziny do marynaty i odstawiamy.
    3. Po wyjęciu z lodówki do wcześniej wyciętego otworu wkładamy plasterek szynki szwarcdzwaldzkiej oraz pokrojone w kosteczkę suszone pomidory i następnie zamykamy otwór tak, aby farsz nie wypłynął w trakcie pieczenia.
    4. Mięso pieczemy w piekarniku przez około 45 minut (w zależności od wielkości mięsa) w temperaturze około 190 St. C
  • Przygotowana marynata do mięsa. 2. PRZYGOTOWANIE MARYNATY DO MIĘSA:
    Do około 3/4 szklanki oliwy z oliwek dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku oraz w dużej ilości zioła: rozmaryn, bazylię, oregano oraz sól pieprz – do smaku. Wszystko mieszamy. Do marynaty doskonale nadają się zioła prowansalskie.
  • 3. TALARKI Z ZIEMNIAKÓW:
    1. Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w grubsze talarki (7 – 10 mm) oraz dokładnie osuszamy.
    2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (może być olej) na który wkładamy talarki z ziemniaków.
    3. Ziemniaki bardzo powoli smażymy około 20 minut.
    4. Gdy ziemniaki delikatnie się zarumienią odlewamy większą część oleju, a następnie dodajemy przygotowaną wcześniej przyprawę do ziemniaków.
    5. Ziemniaki smażymy jeszcze chwile wraz z przyprawą do momentu gdy będą chrupiące i delikatnie brązowe.
  • Posiekany czosnek z solą rozmarynem i natką pietruszki. 4. PRZYPRAWA DO ZIEMNIAKÓW:
    1. Obieramy 2 ząbki czosnku przekrawamy wzdłuż na 2 części i wyciągamy zielony szczypior. (Nie będzie to powodowało gorzknienia w trakcie smażenia).
    2. Czosnek rozgniatamy dodajemy około 1 łyżeczki soli, rozmaryn, natkę pietruszki i wszystko razem siekamy.
  • Gotowe danie 5. Na talerz wykładamy kilka upieczonych talarków z ziemniaków na które nakładamy upieczony filet z kurczaka. Można dołożyć dowolną surówkę.

Porady

Na mięso można nałożyć dodatkowo po plasterku szynki szwarcwaldzkiej. Danie można podawać z dowolnym typem surówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować