Nikt nie zgadnie z czego są zrobione roladki. Dostałam ten przepis od koleżanki 14 lat temu i sobie o nim przypomniałam . Zawsze smakował mojej rodzinie.
Składniki:
1 kg świeżej słoniny
1 szk bułki tartej
2 średnie marchewki
2 średnie cebule
2 jajka
2,5 dkg żelatyny
0,5 pęczka natki pietruszki
kucharek i pieprz do smaku
Dodatki;
kilka pieczarek
papryka świeża lub konserwowa
1.Słoninę przekręcamy przez maszynkę z jedną cebulą,a drugą zeszklić na odrobinie oleju. Marchewkę trzemy na tartce o drobniutkich oczkach. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody. Natkę kroimy i wrzucamy do słoniny oraz pozostałe składniki.Doprawiamy do smaku. Mieszamy wszystko razem i dzielimy na 2 porcje. Ja na próbę dodałam do jednej części pieczarki podduszone na maśle i paprykę konserwową.
2.Zawijamy w gazę jak rolady i zawiązujemy na końcach. Gotujemy 1 godzinę. po wystygnięciu przygniatamy.
Komentarze