Dwukolorowa szarlotka z budyniem

4.5 (141 ocen)

Za jednym zamachem można upiec dwa ciasta - ciemną i jasną szarlotkę.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    20 dag margaryny
    1/2szklanki cukru
    1 jajko
    3 łyżki wódki 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao

    inne:
    1- 1.5 kg jabłek
    1 budyń jasny z cukrem
    1 budyń czekoladowy z cukrem
    3 łyżki bułki tartej
    3/4 l mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Dwukolorowa szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać, posiekać z margaryną, dodać cukier, jajko i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść. Oba ciasta podzielić jeszcze raz na pół i włożyć na min. pół godziny do zamrażalnika. W tym czasie obrać jabłka i podzielić je na 8 części. Każdy budyń ugotować osobno w 1 i 1/2 szklanki mleka. Na połowę blaszki zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto, na drugiej połowie jasne. Następnie rozłożyć równomiernie pokrojone i obsypane bułką jabłka. Gorący budyń wylać na jabłka - czekoladowy budyń na ciemna stronę. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta, Ciemne ciasto na stronę gdzie był wylany b.czekoladowy. Piec całość około godzinę.

Porady

Chcąc wzbogacić smak ciasta można budyń posypać łyżką kawy rozpuszczalnej i następnie pokrojonymi orzechami włoskimi. Na to dopiero zetrzeć ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować