EKSPRESOWY CZKOLADOWIEC BANANOWY

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 45 min

Jeżeli nie mamy zbytnio za dużo czasu lub złapie Nas ochota na coś słodkiego, wtedy z pomocą przychodzi to o to cudo – szybkie przepyszne ciasto, łączące czekoladę i banany. Jest wilgotne, pełne aromatu i smaku. Szybkie, łatwe i do tego o zabójczym smaku, któremu się nikt nie oprze.

  • 1 godz. 45 min

Składniki:

  • 25 dag cukru zwykłego
    25 dag margaryny (Palma)
    30 dag mąki pszennej
    3 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki prawdziwego kakao
    4 dag czekolady (u mnie gorzka)
    4 duże dojrzałe banany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ekspresowy czkoladowiec bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany ugniatamy dobrze widelcem (opcjonalnie blenderem) w jednolitą masę.
  • 2. Kolejno ścieramy gorzką czekoladę na tarce o małych oczkach.
  • 3. Składniki takie jak: cukier, cukier waniliowy, miękką margarynę, jajka oraz banany miksujemy mikserem na najwyższych obrotach przez 2- 3 min. (Masa będzie przypominać masę zważoną ale tak ma być).
  • 4. W drugim naczyniu mieszamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, soda, kakaem i startą czekoladą.
  • 5. Składniki z drugiego naczynia dodajemy do „zważonej masy”, zmniejszając obroty miksera aby wszystkie składniki się dobrze połączyły.
  • 6. Na koniec ciasto przekładamy do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 90min.w temperaturze 150°C
  • 7. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Najlepszym sposobem jest pozostawienie go na całą noc do całkowitego ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować