Ekspresowe czekoladowe pralinki amarantusowe

5 (8 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Amarantus znany jest również pod nazwą szarłat. Jest to zboże uprawiane od stuleci, znane na całym świecie, coraz częściej określane jest mianem zboża XXI wieku. Amarantus zdecydowanie przewyższa większość zbóż pod względem ilości zalet i właściwości prozdrowotnych. Jest on źródłem pełnowartościowego białka, zawiera też błonnik, a przy tym jest lekkostrawny. Dodatkowo jest on bogaty w wapń i żelazo. Ponadto amarantus nie zawiera glutenu, więc jest interesującą alternatywą dla osób cierpiących na celiakię.
W tym przepisie użyłam ekspandowanego amarantusa i połączyłam go z kremem z gorzkiej czekolady, dzięki temu w prosty i szybki sposób uzyskałam pyszne pralinki czekoladowe.

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g ekspandowanego amarantusa
    400 g kremu czekoladowego z gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (8 ocen)

Zobacz również:

Pralinki

Ekspresowe czekoladowe pralinki amarantusowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Amarantus mieszamy z kremem czekoladowym. Do formowania polecam założyć rękawiczki nitrylowe dopuszczone do kontaktu z żywnością. Lekko smarujemy je bezwonnym olejem. Krem czekoladowy jest gęsty, więc łatwo jest formować kuleczki.

    Z masy formujemy niewielkie kulki. Układamy je na tacy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny, aby zastygły. Tak przygotowane pralinki smakują wyśmienicie. Dodatkowo w środek każdej można włożyć np. kawałek kandyzowanego imbiru lub orzech laskowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amarantus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować