Eklerki z borówkami i kremem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotuj wodę z solą i masłem. Gdy zacznie się gotować wsyp mąkę i wymieszaj dokładnie, aż masa stanie się szklista i będzie odstawać od garnka (około 2 minuty). Kiedy masa wystygnie dodawaj po jednym jajku i zmiksuj na gładką masę. Następnie przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyciskaj niewielkie porcje ciasta kształtując eklerki. (Zachowuj kilkucentymetrowe odstępy , bo ciasto bardzo wyrasta). Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Po przestudzeniu przetnij wzdłuż na 2 warstwy.
2.Przygotuj krem. Żelatynę rozpuść we wrzątku i wymieszaj, aby nie było grudek. Śmietanę ubij na puszystą masę. Dodaj syrop, wiórki kokosowe, żelatynę i zmiksuj. Kremem napełnij eklerki. Schłodź kilka godzin w lodówce.
Komentarze