Eklerki z borówkami i kremem kokosowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Na smakowitą przekąskę zawsze jest dobra pora. Eklerki bardzo szybko znikają z talerza.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • (1 szklanka = 250 ml)
    składniki ciasta:
    250 ml wody
    100 gram masła
    4 jaja
    szczypta soli
    składniki kremu:
    450 ml śmietany kremówki
    50 ml syropu kokosowego
    4 łyżki wiórek kokosowych
    4 łyżeczki żelatyny + 60 ml wrzącej wody
    3/4 szklanki borówek amerykańskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Eklerki

Eklerki z borówkami i kremem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotuj wodę z solą i masłem. Gdy zacznie się gotować wsyp mąkę i wymieszaj dokładnie, aż masa stanie się szklista i będzie odstawać od garnka (około 2 minuty). Kiedy masa wystygnie dodawaj po jednym jajku i zmiksuj na gładką masę. Następnie przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyciskaj niewielkie porcje ciasta kształtując eklerki. (Zachowuj kilkucentymetrowe odstępy , bo ciasto bardzo wyrasta). Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Po przestudzeniu przetnij wzdłuż na 2 warstwy.
  • 2. Przygotuj krem. Żelatynę rozpuść we wrzątku i wymieszaj, aby nie było grudek. Śmietanę ubij na puszystą masę. Dodaj syrop, wiórki kokosowe, żelatynę i zmiksuj. Kremem napełnij eklerki. Schłodź kilka godzin w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować