Egzotyczne placuszki drożdżowe z patelni

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszyste, słodkie, owocowe placuszki na drożdżach, smażone na patelni - na rodzinne weekendowe śniadanie.

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 g świeżych drożdzy
    3/4 szklanki mąki + łyżka,
    1/4 szklanki cukru,
    szczypta soli,
    łyżka masła,
    1/2 szklanki mleka,
    jajko,
    banan,
    4 łyżki wiórków kokosowych,
    skórka z połowy pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego
    ok 7-8 łyżek oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Egzotyczne placuszki drożdżowe z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1/4 szklanki mleka podgrzewamy. Dodajemy do niego łyżkę cukru, łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
    Pozostałe mleko podgrzewamy wraz z masłem do jego rozpuszczenia.
  • 2. Następnie dodajemy zaczyn do mąki, soli, wiórków kokosowych, skórki pomarańczowej, mleka oraz jajka. Mieszamy za pomocą łyżki.
    Odstwiamy na 30minut.

    Banana kroimy w plastry.
  • 3. Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju. Mocno podgrzewamy. Zmiejszamy ogień na najmniejszy. Zapomocą łyżki wykładamy ciasto na placki (po 3-4 sztuki) na patelnię.
    Po ok 1 minucie, gdy zaczną już rosnąc, układamy po 2-3 plasterki banana i śmażymy jeszcze około 1,5-2 minut aż się zarumieni i przewracamy na drugą stronę - smażymy ok 2 minut aż uzyskają ładny złocisto - brązowy kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować