Egzotyczne placuszki drożdżowe z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1/4 szklanki mleka podgrzewamy. Dodajemy do niego łyżkę cukru, łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Pozostałe mleko podgrzewamy wraz z masłem do jego rozpuszczenia.
2.Następnie dodajemy zaczyn do mąki, soli, wiórków kokosowych, skórki pomarańczowej, mleka oraz jajka. Mieszamy za pomocą łyżki.
Odstwiamy na 30minut.
Banana kroimy w plastry.
3.Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju. Mocno podgrzewamy. Zmiejszamy ogień na najmniejszy. Zapomocą łyżki wykładamy ciasto na placki (po 3-4 sztuki) na patelnię.
Po ok 1 minucie, gdy zaczną już rosnąc, układamy po 2-3 plasterki banana i śmażymy jeszcze około 1,5-2 minut aż się zarumieni i przewracamy na drugą stronę - smażymy ok 2 minut aż uzyskają ładny złocisto - brązowy kolor.
Komentarze