Dżem z dyni i cytryny ze szczyptą cynamonu

4.5 (174 ocen)

Słońce zamknięte w słoiczku.

Składniki:

  • 1kg dyni (waga po obraniu i pokrojeniu)
    200g cukru ( dla mnie to było za dużo, ale widziałam że niektórzy dodają go jeszcze więcej, proponuję więc zacząć od małej ilości i sypać aż będzie Wam odpowiadał smak)
    1 pomarańcza
    1 cytryna
    1 galaretka cytrynowa (niekonieczna jeśli chcecie rzadszy dżem)
    1 szklanka wody
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Przetwory Dżemy

Dżem z dyni i cytryny ze szczyptą cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dżem z dyni 1. Dynię obieramy, wyciągamy środek i kroimy ją w kosteczkę, wrzucamy do dużego garnka i

    podlewamy wodą, smażymy całość często mieszając aż dynia się rozpadnie.

    Kiedy to nastąpi przecieramy dynię przez sitko, ponownie stawiamy na ogniu, dodajemy cukier, sok z cytryny i pomarańczy, oraz cynamon.

    Smażymy aż dżem zgęstnieje, dodajemy wtedy proszek z galaretki i smażymy jeszcze 10 minut.

    Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, mocno je zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Cytryna Dynia Galaretka cytrynowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować