Dżem truskawkowo-jagodowy

4.5 (178 ocen)

  • 15 min

Lubię mieszać smaki

  • 15 min

Składniki:

  • -1kg truskawek
    -filiżanka jagód
    -1 żelfix
    -350g cukru
    -1 cytryna
    -cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem truskawkowo-jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Truskawki+jagody 1. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Jagody przebieramy i oczyszczamy. Owoce wsypujemy do garnka o grubym dnie.
  • owoce przed gotowaniem 2. Do owoców dodajemy żelfix i cukier. Mieszamy.
  • Gotowy dżem 3. Owoce gotujemy i dodajemy cukier waniliowy i sok z cytryny. Po 5-7 minutach zdejmujemy z ognia i mieszamy jeszcze parę chwil, aż zaniknie piana. Nalewamy do słoiczków i gotowe.

Porady

Dodajemy cytrynę, żeby przetwory nie straciły koloru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować