Dżem jagodowy

  • wyświetlono: 1596 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Nie znam lepszego dżemu. Smak i zapach nieporównywalny z żadnym innym

IMG_4402
  • 60min

Składniki

1 kg czarnych jagód
800 g cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem jagodowy

  • 1. Jagody myjemy na sitku, wsypujemy go szerokiego rondla dodajemy cukier i mieszając gotujemy 45 minut.
  • 2. Wkładamy dżem do małych, wyparzonych i suchych słoiczków.
  • 3. W szerokim garnku wykładamy dno kilka razy zwiniętym ręcznikiem kuchennym. Ustawiamy zakręcone słoiczki, wlewamy wody do 3/4 wysokości słoika.
  • 4. Słoiki 180 - 200 g pasteryzujemy 15 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodyszkola_babcimama_mnie_nauczyladomowy dżem jagodowyjagody czarne

Komentarze

Podobne przepisy

image-14gddv8

Dodane przez: Marica738

Frużelina jagodowa

Pyszna frużelina czyli owoce w...

Dżem mirabelkowy

Dodane przez: Ania_L

Dżem mirabelkowy

Mirabelki to takie trochę zapomniane...

Dżem agrestowy

Dodane przez: Iwona75

Dżem agrestowy

Gęsty, słodki dżem z agrestu. Jest...

Dżem

Dodane przez: JulkaTomeczek

Dżem brzoskwiniowy

Warto poświęcić trochę czasu i...

Dżem malinowy

Dodane przez: Anitka0804

Dżem malinowy

Dżem malinowy smakuje mi najbardziej...

dżem śliwkowy

Dodane przez: AnnaKoziel

Dżem węgierkowy

Dżem ze śliwek węgierek idealny...