Dżem śliwkowo - gruszkowy w kokosie

0 (0 ocen)

Czasami sama wymyślam dżemy łącząc smaki , które lubię lub to co akurat mam pod ręka ;)Zamiast kokosu można użyć np kawałków czekolady !Żelfiksów itp NIE STOSUJĘ !!! Co nie znaczy że nie można ;)

Składniki:

  • 3 kg gruszek
    2kg dojrzałych śliwek odmiany :rengloda
    sok z cytryny
    300 g cukru ( w zależności od upodobań )
    cukier waniliowy
    aromat rumowy lub migdałowy
    100-200 g wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Konfitury

Dżem śliwkowo - gruszkowy w kokosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce dokładnie myjemy .
    Do rondla z grubym dnem wrzucamy śliwki , podlewamy odrobiną wody i rozgotowujemy do momentu aż zacznie odchodzić z nich skórka . wystawiamy z ognia , przecieramy przez sito , aby pozbyć się skórek i z powrotem wrzucamy do rondla
    Z gruszek usuwamy gniazda nasienne przekrajamy w ćwiartki , skrapiamy odrobiną soku z cytryny i dodajemy do śliwek. Wszystko razem gotujemy/ smażymy do momentu aż dżem zacznie spływać gęstą strugą.
    Mniej więcej w połowie gotowania dodajemy cukry , a wiórki kokosowe i aromat pod sam koniec .
    Gotowy przekładamy do wcześniej przygotowanych słoiczków i pasteryzujemy ok 15- 20 minut . Gotowe!

Porady

Cukier dodajemy w zależności od słodkości owoców , moje były bardzo słodkie więc cukru dodałam niewiele inaczej byłby miód , ale jeżeli ktoś lubi to może dodać go o wiele więcej :) Sok z cytryny powinien być , ale jeżeli ktoś nie ma pod ręką to może się obyć bez niego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Kokos Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować