Dżem czereśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoiki i wieczka myjemy i wyparzamy wrzątkiem, dokładnie osuszamy.
2.Czereśnie drylujemy i wsypujemy do garnka, następnie rozdrabniamy blenderem. Wsypujemy do owoców Dżemixy, dokładnie mieszamy całość i zagotowujemy, często mieszając. Gdy owoce się zagotują, wsypujemy cukier (próbujemy – można cukru wsypać mniej lub więcej niż w przepisie). Ponownie zagotowujemy, zmniejszamy ogień pod garnkiem i na bardzo wolnym ogniu gotujemy jeszcze przez kilka minut. Zdejmujemy garnek z ognia i szybko zbieramy pianę z powierzchni dżemu, a następnie gorący wlewamy do przygotowanych słoików, najlepiej za pomocą lejka. Każdy słoik od razu po napełnieniu szczelnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Gdy słoiki lekko ostygną, można odwrócić je z powrotem.
Porady
Jeśli chcemy mieć dżem z większymi kawałkami owoców, część czereśni możemy odłożyć i pokroić nożem, a potem dodać do tych rozdrobnionych blenderem, ale wtedy nie używamy lejka przy nakładaniu dżemu do słoików.
Komentarze