Dżem czereśniowy

  • wyświetlono: 3035 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Jego smak przypomina letni czas. Zimą jak znalazł do naleśników :)

Jagodowe_ciastko

Składniki

na 5 słoików o poj. 470ml.

2 kg czereśni (po wydrylowaniu)
2 opakowania Dżemixu 2:1
ok. 0,7kg cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem czereśniowy

  • 1. Słoiki i wieczka myjemy i wyparzamy wrzątkiem, dokładnie osuszamy.
  • 2. Czereśnie drylujemy i wsypujemy do garnka, następnie rozdrabniamy blenderem. Wsypujemy do owoców Dżemixy, dokładnie mieszamy całość i zagotowujemy, często mieszając. Gdy owoce się zagotują, wsypujemy cukier (próbujemy – można cukru wsypać mniej lub więcej niż w przepisie). Ponownie zagotowujemy, zmniejszamy ogień pod garnkiem i na bardzo wolnym ogniu gotujemy jeszcze przez kilka minut. Zdejmujemy garnek z ognia i szybko zbieramy pianę z powierzchni dżemu, a następnie gorący wlewamy do przygotowanych słoików, najlepiej za pomocą lejka. Każdy słoik od razu po napełnieniu szczelnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Gdy słoiki lekko ostygną, można odwrócić je z powrotem.

Porady

Jeśli chcemy mieć dżem z większymi kawałkami owoców, część czereśni możemy odłożyć i pokroić nożem, a potem dodać do tych rozdrobnionych blenderem, ale wtedy nie używamy lejka przy nakładaniu dżemu do słoików.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakidżem z czereśnidżem czereśniowyprzetwory z czereśni

Komentarze

Podobne przepisy

Frużelina czereśniowa

Dodane przez: Gregorhspeed

Frużelina czereśniowa

W tak małym słoiczku mieści się...

Frużelina czereśniowa z miodem

Dodane przez: Alex M

Frużelina czereśniowa z miodem

Zaskakująco pyszna!

Dżem mirabelkowy

Dodane przez: Ania_L

Dżem mirabelkowy

Mirabelki to takie trochę zapomniane...

Konfitura czereśniowa

Dodane przez: Gregorhspeed

Konfitura czereśniowa

Czas przetworów, zamykamy w słoiki...

dżem

Dodane przez: AnnaKoziel

Dżem z czereśni

Niestety, sezon na czereśnie i...

Dżem

Dodane przez: JulkaTomeczek

Dżem brzoskwiniowy

Warto poświęcić trochę czasu i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE