Dyniowo-bakaliowe Czupurki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dynia, orzechy, morele i miód, to połączenie, które zadowoli małych i dużych łasuchów:)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - margaryna do ciast: 150 gramów
    - mąka tortowa przesiana: 300 gramów
    - kakao holenderskie: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - jajka: 2 sztuki
    - mleko: 200 mililitrów
    - miód naturalny płynny: 4 łyżki
    - dynia pomarańczowa: 150 gramów
    - orzechy posiekane (włoskie, arachidowe, laskowe): 4 łyżki
    - morele suszone posiekane: 3 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - Jadalne cukrowe oczy do dekoracji wypieków Wilton: 36 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dyniowo-bakaliowe czupurki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dyniowo-bakaliowe Czupurki 1. Dynię obrać ze skóry, oczyścić z części nasiennej i z użyciem obieraczki falistej zrobić dyniowe wiórki
  • Dyniowo-bakaliowe Czupurki 2. Orzechy posiekać, a morele drobno pokroić
  • Dyniowo-bakaliowe Czupurki 3. Margarynę rozpuścić z miodem (2 łyżki) i ostudzić, a mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Ubić jajka i połączyć je z mlekiem i Kasią z miodem, następnie pomału dodawać mąkę, orzechy (2 łyżki) i morele, delikatnie mieszać.
  • Dyniowo-bakaliowe Czupurki 4. Do foremek na muffinki nakładamy łyżkę ciasta, a na wierzch wiórki dyniowe (dynia obrana falistą obieraczką) miód i orzechy.
  • Dyniowo-bakaliowe Czupurki 5. Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 15-20 min. Po wyjęciu gorącym Chupurkom doprawiamy cukrowe oczy, miód idealnie posłuży nam jako klej. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować