Dyniowo-bakaliowe czupurki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obrać ze skóry, oczyścić z części nasiennej i z użyciem obieraczki falistej zrobić dyniowe wiórki
2.Orzechy posiekać, a morele drobno pokroić
3.Margarynę rozpuścić z miodem (2 łyżki) i ostudzić, a mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Ubić jajka i połączyć je z mlekiem i Kasią z miodem, następnie pomału dodawać mąkę, orzechy (2 łyżki) i morele, delikatnie mieszać.
4.Do foremek na muffinki nakładamy łyżkę ciasta, a na wierzch wiórki dyniowe (dynia obrana falistą obieraczką) miód i orzechy.
5.Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 15-20 min. Po wyjęciu gorącym Chupurkom doprawiamy cukrowe oczy, miód idealnie posłuży nam jako klej. Smacznego!
Komentarze