Dyniowe placuszki z karmelizowanymi jabłkami

0 (0 ocen)

Placuszki zazwyczaj robię na śniadanie jednak te ze względu na dodatek alkoholu podałam na kolację. Same pancakes wyszły bardzo delikatne w smaku natomiast jabłka świetnie się komponowały z całością.

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    3/4 szklanki maślanki
    3/4 szklanki puree z dyni
    1 jajko
    1 łyżka cukru
    1 łyżka oleju
    2 łyżki soku pomarańczowego
    łyżeczka proszku do pieczenia

    1 jabłko
    1 łyżka miodu gryczanego
    3 łyżki miodu pitnego (użyłam Trójniak Mistrza Jana)

    opcjonalnie 2 figi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pancakes Alkohole Placki

Dyniowe placuszki z karmelizowanymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłko obieramy i kroimy w paseczki o grubości około 3-4 mm.

    Miód gryczany mieszamy z miodem pitnym.
    Do mieszanki wrzucamy jabłkowe plasterki, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania pancakes.
  • 2. Wszystkie składniki na placuszki miksujemy ze sobą.

    Na mocno rozgrzaną patelnię (najlepiej do naleśników) nakładamy masę formując niewielkie placuszki.

    W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.

    Gotowe odkładamy na talerz.
  • 3. Na rozgrzaną nieprzywieralną patelnię wykładamy jabłkowe plasterki wraz z marynatą.

    Smażymy chwilkę po czym przekładamy na talerz z placuszkami.

    Pozostałym sosem możemy polać pancakes.

    Smacznego :)

Porady

* Puree z dyni przyrządzamy w następujący sposób. Dynie kroimy na niewielkie kawałki, oczyszczamy z pestek. Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. Po tym czasie obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jabłka Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować