Dyniowe curry z kurczakiem

4.5 (155 ocen)

Soczyste mięso w aromatycznym, aksamitnym sosie z dynią. Pyszna jesienna potrawa.

Składniki:

  • Kurczak:
    500g piersi z kurczaka
    2 łyżki oliwy
    2 łyżeczki przyprawy curry
    1/4 łyżeczki cynamonu
    szczypta pieprzu

    Dyniowe curry:
    1 dynia (ok 1 kg)
    1 cebula
    200ml mleka kokosowego lub słodkiej śmietanki
    1/2 szklanki przecieru pomidorowego
    1/4 szklanki oliwy
    1/2 małej papryczki chili
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki imbiru
    1/4 łyżeczki cynamonu
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Dyniowe curry z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę, natrzeć oliwą i przyprawami, odstawić.
  • 2. Dynię obrać, pozbawić pestek, pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka. Oliwę wymieszać z przyprawami, posiekaną papryczką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • 3. Mieszankę przypraw wlać do garnka, podsmażyć, wrzucić cebulę i dynię, smażyć razem 10 minut. Warzywa zalać 1 szklanką wody, posolić, dusić do miękkości.
  • 4. Pierś z kurczaka usmażyć na złoto, połączyć z warzywami, dodać przecier pomidorowy i mleko kokosowe, zagotować. Gorące curry podawać z ugotowanym na sypko ryżem i posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować