Dynia na słodko z kaszą jaglaną

4.5 (150 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Tak podana kasza jaglanka smakuje pysznie. Jak najbardziej polecam jej połączenie z dynią i bakaliami.

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 4-5 porcji:
    • 1 szklanka kaszy jaglanej,
    • 350- 400 gram dyni (waga po obraniu),
    • 0,5 szklanki orzechów włoskich,
    • 0,5 szklanki suszonej żurawiny,
    • Mały pęczek natki pietruszki,
    • 1 cukier waniliowy,
    • Około 4-5 dag masła,
    • Cynamon do smaku,
    • Miód do smaku ( ok 1-2 łyżki),
    • Łyżka soku z cytryny,
    • Duża szczypta soli oraz łyżka oleju do ugotowania kaszy,
    • 2 szklanki wody do gotowania kaszy
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dynia na słodko z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotowana kasza 1. Kaszę jaglaną prażymy około 2 minuty. Następnie zalewamy ją wodą. Do wody dodajemy sól oraz olej. Kaszę gotujemy na wolnym ogniu do momentu jak wchłonie wodę. Gotową zdejmujemy z ognia, przykrywamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • dynia przed pieczeniem 2. Między czasie dynię kroimy w kostkę około 1,5 cm. Tak przygotowaną przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy ją cukrem waniliowym oraz cynamonem do smaku. Na wierzchu układamy plasterki masła. Gotową przekładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją w 180°C do miękkości.
    Orzechy włoskie siekamy na mniejsze części. Natkę pietruszki drobno siekamy.
  • łączenie składników sałatki 3. Przestudzoną kaszę łączymy z upieczoną dynią (wraz z masłem w którym się piekła) , bakaliami, sokiem z cytryny oraz natką pietruszki. Całość delikatnie mieszamy słodząc do smaku miodem.
    Gotową sałatkę podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kasza jaglana Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować