Dynia na słodko z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną prażymy około 2 minuty. Następnie zalewamy ją wodą. Do wody dodajemy sól oraz olej. Kaszę gotujemy na wolnym ogniu do momentu jak wchłonie wodę. Gotową zdejmujemy z ognia, przykrywamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
2.Między czasie dynię kroimy w kostkę około 1,5 cm. Tak przygotowaną przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy ją cukrem waniliowym oraz cynamonem do smaku. Na wierzchu układamy plasterki masła. Gotową przekładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją w 180°C do miękkości.
Orzechy włoskie siekamy na mniejsze części. Natkę pietruszki drobno siekamy.
3.Przestudzoną kaszę łączymy z upieczoną dynią (wraz z masłem w którym się piekła) , bakaliami, sokiem z cytryny oraz natką pietruszki. Całość delikatnie mieszamy słodząc do smaku miodem.
Gotową sałatkę podajemy.
Komentarze