Dwukolorowe ciasto z biszkoptami

4.5 (146 ocen)

  • 60 min

Proste ciasto z dodatkiem biszkoptów i polewą orzechową.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
    2 szklanki cukru
    5 jajek
    1 szklanka czerwonej oranżady
    1/2 szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    aromat rumowy
    2 łyżki kakao
    20 okrągłych biszkoptów z galaretką i czekoladą
    POLEWA Z ORZECHÓW WŁOSKICH:
    300 g orzechów włoskich
    1 szklanka cukru
    200 g masła
    1 cukier waniliowy
    5 łyżek wody
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Dwukolorowe ciasto z biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dwukolorowe ciasto z biszkoptami w blaszce 1. CIASTO: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i cukier. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do białek. Wlewamy oranżadę, olej i aromat, wszystko mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej wsypujemy kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Blachę o wymiarach 27 x 35 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto jasne, następnie układamy biszkopty galaretką do dołu. Wylewamy na wierzch ciasto ciemne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* C i pieczemy ok. 60 minut.
    POLEWA Z ORZECHÓW WŁOSKICH: Do rondelka wlewamy 5 łyżek wody, dodajemy masło, cukier i cukier waniliowy. Czekamy, chwilę aż masło się rozpuści i wrzucamy lekko rozdrobnione orzechy. Zagotowujemy cały czas mieszając. Polewą polewamy upieczone ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować