Ciasto z biszkoptami

4.67 (3 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto bez pieczenia, które znika ze stołu w mgnieniu oka. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, a jego smak- obłędny!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 całe jajko i 2 żółtka
    3/4 szklanki cukru pudru
    kostka margaryny
    4 serki homogenizowane
    2 szklanki mleka w proszku
    2 łyżki żelatyny
    2 małe lub 1 duża paczka biszkoptów
    2 łyżki kawy
    2 zielone galaretki
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. I warstwa biszkoptów: 2 łyżki kawy zalewamy gorącą wodą. Po wystudzeniu maczamy biszkopty w kawie i układamy na blasze obok siebie.
    2. Masa: 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody, studzimy. Następnie ucieramy ze sobą margarynę, jajka i cukier puder. Cały czas miksując, dodajemy po łyżce serki homogenizowane. Wsypujemy mleko w proszku. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę i miksujemy jeszcze przez krótką chwilę, by składniki się ze sobą połączyły. Masę wykładamy na przygotowaną warstwę biszkoptów.
    3. II warstwa herbatników: Biszkopty maczamy w kawie i układamy na masie.
    4. Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Stężejącą się galaretkę wylewamy na ciasto. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.

Porady

Należy uważać, by żelatyna nie była zbyt gorąca, jak również nie dopuścić do jej całkowitego stężenia. Ponadto, warto wcześniej rozpuścić galaretkę, co znacznie skróci nam czas przygotowania ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko w proszku

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować