Drożdżówki z budyniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

doskonałe na piknik

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • o Ciasto:
    • 80 g masła lub margaryny
    • Szklanka mleka
    • 25g drożdży
    • Odrobinkę soli
    • 70g cukru
    • 50dag mąki pszennej
    • jajko

    o Nadzienie:
    • Opakowanie ulubionego budyniu

    o Lukier:
    • 2łyżki śmietany
    • 3łyżki cukry pudru
    • Kropla aromatu
    • Połączyć składniki razem aż do zgęstnienia lukru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zrobić rozczyn. Do miski z letnim mlekiem wsypać łyżkę mąki pszennej oraz łyżkę cukru, następnie wsypać pokruszone drożdże. Wymieszać dobrze i odstawić na jakieś 15-20min do wyrośnięcia.
    2. W tym czasie ugotować ulubiony budyń -tak jak na opakowaniu.
    3. Do miski wsypać pozostałe składniki-mąkę, lekko roztopione masło/margarynę, sól, cukier, jajko. Wszystko wymieszać łyżką.
    4. Dodać teraz rozczyn z drożdżami.
    5. Wyrobić na gładkie ciasto.
    6. Odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką na około godzinkę -aż trochę podrośnie.
    7. Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić ciasto by pozbyć się pęcherzyków powietrza.
    8. Rozwałkować na jakieś 3-4 mm.
    9. Pociąć na prostokąty(wymiary zależne od tego jakie chcemy mieć drożdżówki-czy większe czy mniejsze)
    10. Na każdy prostokąt nałożyć po łyżce budyniu.
    11. Końcówki prostokąta lekko pociąć wzdłuż i zawinąć drożdżówkę. Tak by powstały paski.
    12. Piec w temperaturze 200 stopni C , przez około 10-15minut.

    Przestudzone posmarować lukrem
    Smacznego! ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować