Drożdżówki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Zrobić rozczyn. Do miski z letnim mlekiem wsypać łyżkę mąki pszennej oraz łyżkę cukru, następnie wsypać pokruszone drożdże. Wymieszać dobrze i odstawić na jakieś 15-20min do wyrośnięcia.
2. W tym czasie ugotować ulubiony budyń -tak jak na opakowaniu.
3. Do miski wsypać pozostałe składniki-mąkę, lekko roztopione masło/margarynę, sól, cukier, jajko. Wszystko wymieszać łyżką.
4. Dodać teraz rozczyn z drożdżami.
5. Wyrobić na gładkie ciasto.
6. Odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką na około godzinkę -aż trochę podrośnie.
7. Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić ciasto by pozbyć się pęcherzyków powietrza.
8. Rozwałkować na jakieś 3-4 mm.
9. Pociąć na prostokąty(wymiary zależne od tego jakie chcemy mieć drożdżówki-czy większe czy mniejsze)
10. Na każdy prostokąt nałożyć po łyżce budyniu.
11. Końcówki prostokąta lekko pociąć wzdłuż i zawinąć drożdżówkę. Tak by powstały paski.
12. Piec w temperaturze 200 stopni C , przez około 10-15minut.
Komentarze