DROŻDŻÓWKI CYNAMONOWE Z LUKREM

0 (0 ocen)

  • 60 min

Miałam kłopot żeby zrobić zdjęcia tymże drożdżówkom, bo łakomstwo mojej rodziny sprawiło, że znikały nadzwyczaj szybko. Ciasto delikatne i pyszne z dużą ilością cynamonu, aromatyczne i bardzo smaczne, polecam!.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:

    50 dag mąki pszennej
    3 dag świeżych drożdży
    3 łyżki cukru
    15 dag roztopionego masła
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    2 jaja
    szczypta soli

    Dodatkowo:

    10 dag roztopionego masła
    cynamon, kilka łyżeczek
    cukier, najlepiej brązowy, kilka łyżeczek

    Lukier:

    1 szklanka cukru pudru
    2-3 łyżki ciepłej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówki cynamonowe z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże połączyć z cukrem i mlekiem, dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut, aby ,,ruszyły,,.

    2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, ciepłe rozpuszczone masło, jaja oraz rozczyn z drożdżami. Wyrobić na gładkie ciasto, włożyć do miski, przykryć szczelnie folią do żywności i odstawić na ok. 30 minut, aby wrosło.

    3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 porcji, każdą cześć ciasta wałkujemy na prostokąt, smarujemy masłem, posypujemy cynamonem oraz cukrem, nacinamy wewnątrz, (nie przecinając boków) i zwijamy wzdłuż. Gotowy wałeczek zwijamy w kółeczko i drożdżówka gotowa. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na ok. 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch drożdżówek obficie smarujemy roztopionym masłem.

    4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia ok. 20-25 minut.

    5. Z cukru pudru i ciepłej wody ucieramy gęsty lukier, przekładamy do woreczka, odcinamy róg i polewamy gorące drożdżówki wyjęte z pieca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować