Drożdżówki Cynamonowe wieńce

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto w strukturze przypomniało mi trochę ciasto duńskie, a że kocham cynamon, bułki smakowały mi wspaniale w towarzystwie kawy z mlekiem. Przepis znalazłam u kornikwkuchni.blogspot.com.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki (na 8 drożdżówek):
    275 g mąki pszennej jasnej
    14 g świeżych drożdży
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    2 łyżki cukru
    1 żółtko
    85 g masła
    szczypta soli
    Nadzienie
    60 g masła
    3 łyżki cukru
    2 łyżki cynamonu
    mleko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Drożdżówka Desery

Drożdżówki cynamonowe wieńce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier dodajemy do niewielkiej ilości ciepłego mleka, mieszamy, a następnie dodajemy drożdże i łyżkę mąki. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-10 min. Masło rozpuszczamy i studzimy.
  • 2. Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy do miski lub na stolnicę. Dodajemy mleko, żółtko, zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy ostudzone masło. Ciasto powinno być miękkie o jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem miski. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h lub gdy ciasto podwoi objętość.
  • 3. W czasie gdy ciasto nam wyrasta przygotowujemy nadzienie. Masło topimy, dodajemy cukier, cynamon i wszystko dokładnie mieszamy.
  • Przygotowanie bułek 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy je na 8 części. Każdą część wałkujemy na cienki placek, który równomiernie smarujemy przygotowanym nadzieniem. Następnie ciasto zwijamy w rulon od dłuższego boku (ja dodatkowo lekko wydłużyłam rulony z ciasta). Każdy z 8 rulonów nacinamy nożem wzdłuż lecz nie do samego końca,by nie rozciąć ciasta na 2 kawałki. Ciasto splatamy, przekładając jeden koniec nad drugim. Należy tak manewrować ciastem, aby nacięta strona z nadzieniem podczas splatania była odwrócona w górę. Końce łączymy ze sobą.
  • 5. Bułki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą. Bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułki smarujemy mlekiem i ewentualnie resztką mieszanki maślano-cynamonowej.
  • 6. Drożdżówki pieczemy przez ok. 7-8 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie przez 12-15 w temperaturze 175 stopni. Studzimy na kratce.

Porady

Po upieczeniu bułki można posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Cynamon Drożdże Przyprawy korzenne

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować