Już w trakcie przygotowań i pieczenia kusi nas swoim zapachem…Smak i aromat nie do porównania, po prostu trzeba spróbować!
2 godz.
Składniki:
500 g mąki tortowej,
30 g świeżych drożdży,
250 ml ogrzanego mleka,
150 g cukru,
150 g rozpuszczonej i wystudzonej margaryny,
4 żółtka,
skórka otarta 1 cytryny,
szczypta soli
Na nadzienie:
250 g malin mrożonych lub świeżych,
90 g przecieru lub konfitury z płatków róży,
2 łyżki cukru
Na kruszonkę:
50 g miękkiego masła,
50 g drobnego cukru,
50 g mąki tortowej
Dodatkowo – jedno jajko do posmarowania wierzchu
Drożdżówka " wspomnienie lata" - z malinami i przecierem z płatków róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki, zagnieść i odstawić do lodówki.
2.Drożdże rozpuścić w ogrzanym mleku i odstawić na 5 minut ( mają tylko ruszyć).
3.Do miski przesiać mąkę, wlać zaczyn, dodać sól, cukier, skórkę z cytryny i żółtka. Wyrabiać ciasto dodając do niego stopniowo rozpuszczoną i wystudzoną margarynę.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
4.Po tym czasie ciasto krótko przerobić, wyjąć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt ( około 50x25). Rozsmarować na nim równomiernie przecier z płatków róży, rozłożyć maliny i posypać cukrem.
5.Całość zwinąć jak roladę i przekroić wzdłuż na pół. Powstałe dwa podłużne pasma spleść ze sobą i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką tortownicy, zwijając je na kształt ślimaka.
6.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie posmarować je rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 – 50 minut.
Porady
Drożdżówkę piekę w niedużej tortownicy - średnica 23 cm. Wyrasta wysoka i pięknie się prezentuje.
Komentarze