Drożdżówka Mojej Mamy

0 (0 ocen)

Każde ciasto jest dobre kiedy mamy ochotę na coś słodkiego.

Składniki:

  • 5,5 szklanki mąki
    100 g margaryny
    100 g drożdży
    0,5 l mleka
    0,5 - 3/4 szklanki cukru
    5 łyżek oleju
    3 - 4 jajka
    niecałe 0,5 łyżeczki soli
    dowolne owoce (u mnie brzoskwinie)
    KRUSZONKA:
    250 g margaryny
    1 szklanka cukru
    ok. 1,5-2 szklanki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżówka mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy rozczyn z 0,5 szklanki letniego mleka, cukru, soli i odrobiny mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia.
    W misce mieszamy resztę mleka, olej, jajka i rozpuszczoną margarynę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i mąkę. Wyrabiamy ciasto aż do powstania pęcherzy. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy urośnie jeszcze raz wyrabiamy i wykładamy na blaszkę (np. na głębszą blaszkę z wyposażenia piekarnika lub na dwie standardowe blaszki ). Na wierzchu układamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut.
    Parę minut przed końcem pieczenia uchylamy drzwiczki aby kruszonka zrobiła się chrupiąca. Ostudzony placek polukrować.

Porady

Dodaję soli do ciasta aby lepiej rosło. Olej w cieście drożdżowym powoduje, że ciasto dłużej trzyma świeżość.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować