Drożdżówka mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy rozczyn z 0,5 szklanki letniego mleka, cukru, soli i odrobiny mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia.
W misce mieszamy resztę mleka, olej, jajka i rozpuszczoną margarynę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i mąkę. Wyrabiamy ciasto aż do powstania pęcherzy. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy urośnie jeszcze raz wyrabiamy i wykładamy na blaszkę (np. na głębszą blaszkę z wyposażenia piekarnika lub na dwie standardowe blaszki ). Na wierzchu układamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut.
Parę minut przed końcem pieczenia uchylamy drzwiczki aby kruszonka zrobiła się chrupiąca. Ostudzony placek polukrować.
Porady
Dodaję soli do ciasta aby lepiej rosło.
Olej w cieście drożdżowym powoduje, że ciasto dłużej trzyma świeżość.
Komentarze