Drożdżówka babci Tereni (bez wyrabiania)

4.5 (191 ocen)

  • 3 godz. 10 min

Najlepszy przepis na drożdżówkę - zawsze wychodzi lekka i smaczna :)

  • 3 godz. 10 min

Składniki:

  • 10 dag drożdży
    1 szklanka cukru
    cukier wanilinowy
    4 jajka
    3/4 szklanki oleju
    1 szklanka mleka
    4,5 szklanki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówka babci tereni (bez wyrabiania) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Prosto z piekarnika pulchna drożdżówka z jabłkami i kruszonką 1. Składniki wrzucamy do miski warstwowo. Najpierw rozkruszamy drożdże, na to wsypujemy szklankę cukru i cukier wanilinowy, wbijamy jajka, wlewamy olej i letnie mleko, całość zasypujemy mąką (nie mieszamy składników), miskę przykrywamy ściereczką na 2 godziny. Po tym czasie całość mieszamy drewniąną łyżką i rozkładamy na dużej blasze. Pieczemy 55-60 min w temp. 180 stopni.

Porady

Ciasto przed włożeniem do piekarnika możemy wyłożyć owocami (ja użyłam jabłek) oraz posypać kruszonką (wyrabiamy pół szklanki mąki, pół szklanki cukru oraz pół kostki masła ze szczyptą proszku do pieczenia)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować