Drożdżówka

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

smaczna i wilgotna drożdżówka

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 dag świeżych drożdży
    1 szklanka cukru
    1 op. cukru waniliowego
    5 jajek
    1 szklanka mleka
    1 szklanka oleju
    5 szklanek mąki
    szczypta soli
    Kruszonka:
    1/2 kostki palmy
    1,5 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Drożdżówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówka 1. Drożdże kruszymy, dodajemy cukier,cukier waniliowy, 5 jajek,lekko podgrzane mleko, olej, mąkę, sól.Wszystkie składniki dodajemy w podanej kolejności,nie mieszając zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny do wyrośnięcia. Po 2 godzinach mieszamy i układamy na blaszce 36cm x24 cm.
    Kruszonka: składniki na kruszonkę mieszamy aż powstanie sypka kruszonka, można trochę posklejać w większe kulki. Kruszonką posypujemy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 30 minut.
    Po wyłożeniu na blaszkę ciasta i posypaniu kruszonką nie czekamy aż ciasto wyrośnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Drożdże Mąka Mleko Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować