Paprykowe calzone z mąki pełnoziarnistej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wcześniej przygotowany rozczyn z drożdży. Wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie. Uformować kulę i pozostawić pod przykryciem na około 60-90 minut.
2.Gdy ciasto pozostawiliśmy do wyrośnięcia możemy zabrać się za farsz. Cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę zeszklić na oliwie. Pokrojona w kostkę paprykę dodać do cebulki. Gdy papryka zmięknie dodać cukinię,kukurydzę, pomidorki koktajlowe, ostre papryczki. Na koniec dodać bazylię i oregano oraz doprawić pieprzem i solą.
3.Po podwojeniu objętości ciasta wyrobić je jeszcze raz.Podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować na kształt koła. Na połowę każdego koła wyłożyć plastry salami, paprykowy farsz oraz posypać startym serem, pamiętając o zostawieniu około 1 cm wolnego od brzegu. Ciasto zgiąć w połowie i uformować w kształt pieroga. Brzegi dobrze skleić. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać tymiankiem. Piec w temperaturze 200st. przez 25 minut.
Porady
Modyfikuj farsz godnie ze swoimi preferencjami np. dodając więcej warzyw bądź zamieniając salami na szynkę.
Komentarze