Drożdżowe z dynią

4.5 (148 ocen)

Polubiłam smak dyni, i postanowiłam spróbować jak smakuje w cieście drożdżowym. Zaskoczenie było duże, bo ciasto jest słodkie, lekko winne, pachnie pomarańczą i nie ma smaku dyni.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl mąki
    30 g drożdży
    1/2 szkl mleka
    1/2 szkl cukru
    1 jajko
    1 żółtko
    mały cukier waniliowy
    50 g roztopionego masła
    szczypta soli

    500 g oczyszczonej dyni
    1 galaretka pomarańczowa
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    sok z 1/2cytryny
    5-7 kropli aromatu pomarańczowego

    Kruszonka:
    1/2 szkl mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 łyżeczki masła

    Blacha 18x30 wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z dyni Desery

Drożdżowe z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży , łyżki cukru, łyżki mąki i połowy ciepłego mleka zrobić rozczyn. Gdy drożdże podrosną, dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i zostawić na 40 minut.
  • 2. Dynię pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, dodać aromat i wymieszać. Posypać galaretką wymieszaną z mąką ziemniaczaną i jeszcze raz dokładnie przemieszać.
  • 3. Składniki kruszonki rozetrzeć w dłoniach.
  • 4. Ciasto wyłożyć do formy, na wierzch wyłożyć dynię i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C na około godzinę. Ciasto kroić zimne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować